۱ . از قرار معلوم تازهترین کتابِ داریوش مهرجویی، با عنوان «به خاطر یک فیلم بلند لعنتی» به نمایشگاه کتاب امسال خواهید رسید. من هیچکدام از کتابهای ایشان را نخواندهام امّا بالاخره آدم باید از یکجایی شروع کند! شاید این یکی را خریدم و خواندم.
۲ . تا وقتیکه فؤاد نگفته بود، نمیدانستم مسعود کیمیایی هم رُمان نوشته است. رفته بود پی «حسد بر زندگی عینالقضاه» که بعد من سؤال کردم چی هست و از کی هست؟ توضیح که میداد، حینِ حرفهایش گفت «جسدهای شیشهای» را هم خوانده است قبلن و بهبه ُ چهچه! (همینطوریهای حسابگرانه البته داخل پرانتز؛ اینجا میگوید که «جسدهای شیشهای» از سوی دو ناشر یعنی «اختران» و «ورجاوند» چاپ شده است با چهارهزار و نهصد تومان اختلاف قیمت؛ یکی ۵۰۰۰ تومان و آن دیگری ۹۹۰۰ تومان!)
۳ . جدای آن کتابهای ابداعیِ سعدی و حافظ به روایت عبّاس کیارستمی که کلّی صدا کرد، این آقای کیارستمی دو کتاب هم نوشته است برای کودکان؛ یکی، رنگها و دیگری، داستان زندگی پرثمر و با افتخار مداد قرمز که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ کرده است. (بدیهیاتِ داخل پرانتز؛ من کتاب بچّه دوست میدارم.)
۴ . پارسال، کتاب خوبی خواندم که خاطرهی خوشِ آن باعث میشود به باقی کتابهای رضا کیانیان هم نظر داشته باشم.
۵ . این روزهای من با کتاب «نمایش در ایران» بهرام بیضایی میگذرد و کلّی بدبختی! بس که حضرت آقا با کلمات قلمبه سلمبهی عجیب و شگفت جملهسازی کرده است محضِ روایتِ تاریخِ هنر نمایش در ایران، از تعزیه و عروسکگردانی تا خیمهشببازی و تئاتر و غیره. بااینوجود، دیگر نمیتوانم بیخیالِ نمایشنامههای او بشوم و باید از خجالتِ آقای کارگردان دربیایم. (داخل پرانتز؛ نشانههای این نگارش سختِ بیضایی را در فیلمنامهی «سگکشی» دیده بودم وقتی قبل از هر سکانس، به جای عبارتِ معمول «داخلی» نوشته بود «توجای» یا از عبارت نامأنوس «بیرونجای» استفاده کرده بود برای «خارجی» دوباره پرانتز باز؛ اینجا میگوید «سگکشی» برای گروه سنّی کودک و نوجوان نوشته شده است. شما امّا عقلتان را ندهید دستِ «آدینه بوک»! از ما گفتن.)