از همآن روزی که رفتیم پیش ناشر، من آدمِ خوشبینتر بودم و خیلی امید داشتم کتابِ دوست خوبام فؤاد چاپ شود و در چنین روزهایی بیایم و آن حرفِ شاملو را یادتان بیاورم که میگفت شعر یکسره خود زندگی است. بعد هم دربارهی معجزههای شعر در زندگیِ خودم بگویم و اینکه از بچّگی دوست داشتم شاعر بشوم و بعد که دیدم شعر به جوشش است و نه کوشش، افتادم پیِ عشق و هی با خودم میگفتم «هرکس تنه به تنهی عشق بزند، شاعر میشود.» هنوز هم فکر میکنم جهانِ بیعشق جهانِ بیشعر است و هربار که کتابِ شعر تازهای چاپ میشود به زندگی بیشتر امیدوار میشوم.
هفتهی قبل بود که از ارشاد خبر رسید کتابِ فؤاد بیهیچ دلیل! غیرقابل چاپ شد. انتظار من نتیجه نداد و دیگر خبر خوش نداشتم که بیایم در اینجا اعلام کنم. هرچند هنوز به شعر، به عشق و به زندگی امید دارم. برای هماین با خودم گفتم در اوّلیّن یادداشت برای انتخاب کتاب به سراغ شعر بروم و به شما هم پیشنهاد میکنم در فهرستِ خریدتان از نمایشگاه کتابِ امسال از شعر غفلت نکنید.
:: دوّم اردیبهشت روز تولّد مرحوم قیصر امینپور (وبسایت) بود و خبر خوب اینکه به تازگی کتابی با نام «گفتوگوهای بیگفتوگو» منتشر شده که مجموعهی یادداشتها و روزنوشتهای قیصر است. بهعلاوهی کتابی تحتعنوان «همزاد عاشقان جهان» که یادنامهایست برای قیصر. این دو کتاب را انتشارات مروارید چاپ کرده است. ضمناً مطالعهی کتاب «سنت و نوآوری در شعر معاصر» و مجموعه کامل اشعار قیصر امینپور رو هم پیشنهاد میکنم.
:: شمس لنگرودی (وبلاگ) و شهاب مقربین (وبلاگ) هم دو شاعر – وبلاگنویسِ پُرکار و فعّالی هستند که خیلی از شعرهاشون هر روز توی گودر دستبهدست میشود. مرا ببخش خیابان بلندم، نتهایی برای بلبل چوبی، ملاح خیابانها، پنجاه و سه ترانه عاشقانه عنوان برخی از کتابهای شمس هستند و از مقربین هم میتونین کتابهای کنار جادهی بنفش کودکیام را دیدم، این دفتر را باد ورق خواهد زد، رویاهای کاغذیام تهیه کنید.
:: و امّا شما را سفارش میکنم به خواندنِ اشعار عباس صفاری (وبلاگ) در کتابهای کلاغنامه: از اسطوره تا واقعیت، دوربین قدیمی و اشعار دیگر و کبریت خیس + خنده در برف.
:: از شاعران جوانتر هم میتوانید کتابهای رنگهای رفتهی دنیا، سطرها در تاریکی جا عوض میکنند و پرنده پنهان از گروس عبدالملکیان (وبلاگ)، رودی که از تابلو های نقاشی میگذشت، پایین آوردن پیانو از پلههای یک هتل یخی، سایهی نقرهای، قصه کوچک عشق، خیلی نگرانیم! شما لیلا را ندیدید!؟، من یک پسر بد بودم، جاماکا، فرشتهها از رسول یونان (وبلاگ)، آوازهای زن بیاجازه، پابرهنه تا صبح از گراناز موسوی (ویکیپدیا)، واران، هیچ، شکلکی برای مرگ، عاشقانههای یک زنبور کارگر و سونات بلوط از جلیل صفربیگی (وبلاگ)، از پنجرههای بیپرنده، حبسیههای یک ماهی که دل به دریا زد از علیرضا بدیع (وبلاگ)، بیخوابی عمیق از محمدمهدی سیار (وبلاگ)، عصارهی سوما، مرثیه برای درختی که به پهلو افتاده است از غلامرضا بروسان و سلام خواهر باران!، «در این بیابان اتفاق تازهای نیست» از بابک دولتی را تهیه کنید.
:: راستی، حمایت از کتاب اوّلیها رو هم فراموش نکنید. سارا محمدی اردهالی (وبلاگ) با روباه سفیدی که عاشق موسیقی بود و دوستِ خوبام مجتبی تقویزاد (وبلاگ) با لهجهات رنگِ اطلسی در نمایشگاه کتاب امسال حضور دارند + فریاد ناصری (وبلاگ) با کتابِ گنجشکها روی برف راه میروند.
پینوشتها؛
۱٫ یادداشت ششمِ آقای چنگیزی دربارهی آثار نویسندههای آمریکای لاتین.
۲٫ مطالب قبلی دربارهی دو نمایشگاه کتابِ قبلی که در اینجا لینک دادم.
۳٫ دوستِ خوبام آرزو در گودر پیشنهاد کرده یه بازی وبلاگی راه بندازیم و همگی خاطرهی اولینباری رو که رفتیم نمایشگاه کتاب تهران بنویسم. بهنظر من ایدهی خوبیست. خودم هم که خاطرهام رو نوشتم و برای ادامهی بازی پاس میدم به آرزو.
۴٫ اگه شما هم مجموعهی شعر خوبی خوندین که اسمش رو توی فهرست ذکر نکردم و یا از چاپ مجموعه شعر تازه باخبر دین ممنونم میشم به ما هم خبر بدین.
۵٫ حمایت از کتاب اوّلیها رو فراموش نکنین. اگه شما هم شاعر دیگهای رو میشناسین بهم بگین تا عنوان کتابش رو اضافه کنم.
ياسر قدسي در 10/04/24 گفت:
سلام دوست همدانشکدهای جان
خوبین؟ امیدوارم که باشین. و لابد هستین که یاد ما نمیکنین!
قرار بود که فیلم “گربهای روی شیروانی داغ” رو ازم بگیرین که نیومدین.
ولی به هر حال، مشتاق دیدار هستیم.
موفق باشین