خواندن، مادر همهی مهارتها و دانشهاست. طبق تحقیقات، ضعف خواندن نه تنها در ادبیات تأثیر دارد، که حتّا در علوم، ریاضی و دیگر درسها نیز تأثیرگذار است.
در مجموعهی یک اسم و چند قصّه، داستانهای کوتاه از نویسندگان ادبیات کودک کشورمان بهصورت بداهه و با هدف نزدیکی بیشتر به دنیای کودکان و تقویت مهارت خواندن نوشته شدهاند. هر کتاب از این مجموعه یک عنوان اصلی دارد که ۱۰ داستان از ۱۰ نویسنده دربارهاش نوشته شده است.
– این داستانها براساس نیازها، علایق و خواستههای بچّهها نوشته و ویرایش شدهاند.
– این داستانها کوتاه و در حد حوصلهی بچّهها هستند.
– نویسندگان پس از نگارش این داستانها، آنها را برای تعدادی از بچّهها خواندهاند که با استقبال آنها روبهرو شده است.
– در این مجموعه به دلیل بداههبودن، با داستانهایی ناب روبهرو هستید که با دنیای خالص کودکانه و تخیّلات آنها رابطهی تنگاتنگی دارند.
– همچنین، فضای این داستانها، فضایی تخیّلی و اغلب همراه با طنزی ظریف است که بچّهها آن را میپسندند.
متنِ بالای عکس نوشتهی پشتِ جلد کتابهای یک اسم و چند قصّه است. این مجموعه پانزده جلد است. درخت، دستکش، گاو، اتوبوس، بزغاله، چتر، چکه، کلاه، عنکبوت، قابلمه، مداد، ستاره، آدمبرفی، جوراب و … برخی از موضوعهای این کتابها هستند. فکر میکنم اینطوری بوده که نویسندهها (لاله جعفری، فروزنده خداجو، طاهره خردور، مجید راستی، محمّدرضا شمس، سوسن طاقدیس، شکوه قاسمنیا، مهری ماهوتی، ناصر نادری، ناصر کشاورز، شراره وظیفهشناس و …) دور هم جمع میشدند، انگار پاتوق. میگفتند چیکار کنیم؟ یکی میگفت انشاءبازی. یکی هم لابُد موضوع انشاء را پیشنهاد میکرد. مثل همینها که گفتم، درخت، دستکش، بزغاله … بعد، حداکثر یکربع، بیستدقیقه وقت میدادند به خودشان تا با این کلمه یک قصّهی بامزهی جدید بسازند و تعریف کنند. گویا، این قصّهها قبل از اینکه بهصورت کتاب منتشر شوند، در مجلهی رشد چاپ شدهاند.
خُب، من فقط پنج جلد از این کتابها را خواندهام؛ درخت، سنگ، بزغاله، قابلمه و دستکش. از قصّههای محمّدرضا شمس خیلی خوشام آمد. بااینحال، شاید بچّهها قصّههای بیشتری را دوست داشته باشند. فکر میکنم کتابها را بتوان برای بچّههای کوچک هم خواند، یعنی کوچولوهایی که هنوز سواددار نشدهاند. توی شناسنامهی کتاب نوشتهاند که گروه اصلی مخاطبانِ این مجموعه بچّههای گروه سنّی ب هستند؛ بچّههای کلاس دوّم و سوّم دبستان. جدایِ خواندن، میشود از این موضوعها و قصّهها استفاده کرد و با بچّهها بازی کرد، یکجور قصّهبازی. بهنظر من، این کار باعث میشود هم تخیّلشان بهکار بیفتد و هم آنها بلد میشوند که بنویسند.
راستی، کتابها تصویرگریهای شاد و خوب و متفاوتی دارند. برای اینکه هر کتاب را یکنفر تصویرگری کرده است. مثل، ارغوان خسروی، پونه اوشیدی، عاطفه شفیعیراد، سمیّه علیپور و …. جنس کاغذ و جلد هم گلاسه (البته، شک دارم اسمش گلاسه باشد) است. برای همین، قیمت هر کتاب چهارهزار تومان است. مجموعهی یک اسم و چند قصّه را انتشارات شهرقلم و انتشارات چکّه منتشر کردهاند. شاید بد نباشد موقع نمایشگاه کتاب به غرفهی این ناشر سر بزنید و یک نگاهی به کتابها بیاندازید. دستکم، میتوانید چندتایی از قصّهها را بخوانید و اگر پسندتان بود … خُب، بخرید.
مرتبط؛
+ اینجا و اینجا میتوانید قصّههای مجید راستی و افسانه شعباننژاد دربارهی قابلمه را بخوانید.
+ اینجا هم میتوانید چهار قصّه از کتابی را بخوانید که موضوعِ آن سنگ است.
+ اینجا (خانهی کتاب اشا) و اینجا (روزنامهی شرق) و اینجا (ایبنا) هم دربارهی مجموعهی یک اسم و چند قصّه نوشتهاند.
سمانه آزاد در 12/04/24 گفت:
ادبیات کودک و نوجوان اول علاقه ام بود. بعد کارم شد. یعنی هم علاقه هم کار. نه اینکه بنویسم و تصویرگری کنم. فقط اخبارش رو پیگیری میکنم. درباره این مجموعه هم با آقای شمس حرف زده بودم… و داستانهاش نه فقط در این مجموعه که در جاهای دیگر هم دوست داشتنی است… 🙂