چهار ستاره مانده به صبح

شروع یک رؤیای نو

توی سال ۸۹، خیلی بیش‌تر از همه‌ی عمرم، کتاب‌هایی را خواندم که برای کودک و نوجوان نوشته‌اند. چرا؟ هم یک‌جور باید بود به‌خاطر کاری که داشتم و هم این‌که، امکانات بود. دسترسی به یکی از کتاب‌خانه‌های کانون و مجموعه‌ای از کلّی کتاب قدیمی و جدید که نمی‌شد به وسوسه‌ی خواندن‌شان اعتنا نکرد.
سال قبل، این وقت‌های اسفند فهرستی نوشته بودم از کتاب‌های پیش‌نهادی برای عیدی بچّه‌ها و خُب، فکر کردم برای نوروز ۹۰ هم بنویسم.

– از میان کتاب‌های چندجلدی، مجموعه کتاب‌های «ملیکا و گربه‌اش» را پیش‌نهاد می‌کنم که سه‌جلدی است و برای شما درمی‌آید ۷۵۰۰ تومان. قصّه‌هایی کودکانه درباره‌ی خیال‌بافی که زبان ساده‌ای دارد و پُر از اتّفاق‌های بامزه است. کتاب را «سیدنوید سید‌علی‌اکبر» نوشته و نشر افق هم چاپ کرده است. فکر می‌کنم به‌خاطر شخصیّت اصلی داستان که ملیکا است، دخترهای کوچولو از این کتاب خیلی خوش‌شان بیاید.

– «کلاغ‌های بلوار ساعت» هم مجموعه‌ای است از پنج جلد کتاب که داستان طنزی دارند و شخصیّت‌های آن‌ها همگی کلاغ هستند. تاجایی که من دیده‌ام توی بسته‌بندی‌اش، یک کلاغ کوچولو هم با کتاب‌ها هدیه می‌دهند. این مجموعه را «فریدون عموزاده خلیلی» نوشته و نشر افق چاپ کرده و قیمت هر جلد ۱۵۰۰ تومان است و خودتان در ۵ ضربش کنید تا بشود قیمت مجموعه‌ی کاملش.

– پیش‌نهاد سوّم من مجموعه‌‌ی دیگری است از نشر افق. جا دارد بنویسم چه می‌کند این نشر افق! «قصّه‌های شیرین‌ مغزدار» امسال برنده‌ی جایزه‌ی پایور هم شد که مجموعه‌ای است شیک با پنج جلد کتاب و دو دفترچه که قیمتش هم ۱۵۰۰۰ تومان است. قصّه‌های «علی‌اصغر سیدآبادی» بازنویسی داستان‌های کهن است؛ قصّه‌ی کدو قلقلقه‌زن و خاله سوسکه و بز زنگوله‌پا و ….

– یادتان باشد بهار امسال بود که «دیوید آلموند» برنده‌ی جایزه‌ی هانس کریستین آندرسن شد و خُب، این موضوع بهانه‌ای شد تا من بروم پی کتاب‌های این آقا؛ «اسکلیگ و بچه‌ها» و «چشم بهشتی» دو رُمانی هستند که از سوی نشر آفرینگان (واحد کودک و نوجوان انتشارات ققنوس) چاپ شده‌اند با ترجمه‌ی «نسرین وکیلی» و خواندن آن‌ها را به بچّه‌های سال‌های آخر دوره‌ی راهنمایی و دبیرستان و بزرگ‌ترها توصیه می‌کنم. از آلموند کتاب دیگری هم به فارسی ترجمه شده با نام «بوته‌زار کیت» که نشر صدا چاپ کرده و هنوز آن را نخوانده‌ام و باید خیلی بدبختی بکشید تا آن را پیدا کنید. انتشارات آفرینگان یک‌سال است که می‌خواهد دو کتاب دیگر هم از آلموند منتشر کند؛ رُمان «گل» و «تابستان باغچه» با ترجمه‌ی «شهلا انتظاریان» که هنوز خبری از این دو کتاب نیست.

– ضمنن، توجّه شما را به مؤسسه‌ی گل آقا جلب می‌کنم که برای عید امسال چند بسته‌ی عیدی برای نوجوانان و بزرگ‌ترها و علاقه‌مندان به زنده‌یاد کیومرث فومنی (گل آقا) درنظر گرفته است. برای کسب اطلاعات بیش‌تر بروید به این‌جا و لبخند عیدی بدهید.

این‌جا درباره‌ی «رولد دال» نوشته‌ام و فکر می‌کنم مجموعه‌ی آثار او هدیه‌ی بسیار خوبی است؛ هم برای بچّه‌ها و هم برای بزرگ‌ترها. این موضوع درباره‌ی کتاب‌های «هوشنگ مرادی کرمانی» هم صدق می‌کند.

–  پارسال کتاب «تهران، کوچه‌ی اشباح» را هم پیش‌نهاد کرده بودم که نشر آفرینگان چاپ کرده بود. امسال، جلد دوّم این کتاب را نشر افق منتشر کرد. «ملاقات با خون آشام» داستانی است در ژانر وحشت که «سیامک گلشیری» برای نوجوانان نوشته است.

– از گلشیری اسم بُردم یاد پروژه‌ی «سی رُمان، سی نویسنده» افتادم که از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ می‌شود و تا الان، چهارده جلد از این مجموعه رُمان منتشر شده است؛ کتاب‌های «هستی»، «باغ کیانوش»، «صوفی و چراغ جادو»، «لالو»، «فقط یک دقیقه کافی است»، «اولین روز تابستان»، «فقط بابا می‌تواند من را از خواب بیدار کند»، «جزیره»، «شناگر»، «دوست غارنشین من»، «دختری با روبان سفید»، «شاهین‌ها و بشکه‌‌های باروت»، «عاشقانه‌های یونس در شکم ماهی» و «بازگشت پروفسور زالزاک» نوشته‌ی فرهاد حسن‌زاده، علی‌اصغر عزتی‌پاک، ابراهیم حسن‌بیگی، یوسف قوجق، آتوسا صالحی، سیامک گلشیری، مژگان بابامرندی، داریوش عابدی، عباس عبدی، محمدکاظم اخوان، مژگان کلهر، محمدرضا اصلانی، جمشید خانیان و جمال‌الدین اکرمی.

– حرفِ کانون شد، این را هم بنویسم محض حُسن‌ختام؛ «من و یک گلدان خالی»، کتاب داستانی است که برای کودکان هدیه هم دارد؛ قوطی کوچکی از بذرهای تربچه، گل‌های اطلسی و نیلوفر چمن با برگه‌ای که توی آن اطلاعاتی درباره‌ی چگونگی کاشت و نگهداری این گیاهان نوشته شده است. فکر می‌کنم عیدی خوبی است برای بچّه‌های دبستانی.

+ پیشنهاد کتاب؛ عیدانه‌ی سال ۹۰ (حرفه: راوی)

+ کتاب‌ها به یاد می‌آورند (لحظه‌های کاغذی)

دیدگاه خود را ارسال کنید