غرور و تعصب یکی از آن ده رمان برتر دنیا است که سامرست موام در کتاب خود از آن نام می برد. سامرست موام می نویسد: اکثر ما، منظورمان از داستان روایتی است که اجزاء آن به هم متصل و مربوط باشند و این روایت، اول و وسط و آخر داشته باشد. غرور و تعصب در جای مناسب شروع می شود؛ با ورود دو مرد جوان به روی صحنه – دو مردی که عشق آنها به الیزابت بنت و خواهرش جین موضوع اصلی رمان است و در جای مناسب ختم می شود: با عروسی آنها. این همان پایان خوش قدیمی است.
به نظر موام، این کتاب خیلی خوب ساخته شده است. حوادث داستان – به نحو طبیعی، یکی پس از دیگری اتفاق می افتد. و در هیچ جا، آدم از نامحتمل بودن حادثه ای، ناراحت نمی شود.
هیچ حادثۀ خارق العاده ای اتفاق نمی افتد، با وجود این، وقتی به پایان صفحه می رسید، با اشتیاق آن را ورق می زنید، برای اینکه بدانید چه پیش خواهد آمد. هیچ حادثۀ مهمی اتفاق نمی افتد، و دوباره صفحه را با همان اشتیاق ورق می زنید.
من با این نظرات سامرست موام موافقم.
می گویند؛ جین آستن به مطالب غیرعادی علاقمند نبود، به حوادث عادی علاقه داشت. این کتاب سرشار است از تعریف و توضیح و تفسیر همین حوادث عادی و روزمرگی های معمول! منتها با جمله بندی های سخت و کلمات قلمبه سلمبۀ زیاد!
جین آستن دوست داشت بخندد و دلش می خواست دیگران را بخنداند. شاید از همین بابت بود که از زبان الیزابت بنت نوشته است که؛ ” من حتی از جین هم خوشبخت ترم. او فقط لبخند می زند، ولی من می خندم.” ص ۵۴۴
جین آستن قهرمانِ غرور و تعصب، یعنی الیزابت را آفریدۀ دلپسند خود می دانست و او را از تمام قهرمانان زن خود بیشتر دوست داشت.
آثار دیگر این نویسنده؛ تأثرات نخستین، احساس و مسئولیت، صومعۀ نورتانگر، سوزان، پارک منسفلید، اِما و اغوا
غرور و تعصب در سال ۱۸۱۳ میلادی با عنوان Pride and Prejudice چاپ و منتشر شده است.
غرور و تعصب / جین اوستن/ ترجمۀ نسترن جامعی / تهران / انتشارات نهال جاویدان / چاپ دوم ۱۳۷۴ / ۵۵۲ صفحه / ۱۱۰۰ تومان (قیمت چاپ جدید این کتاب حدود ۵۰۰۰ تومان است!)
1 بازتاب